Carla Kleekamp
exposeert in ‘t verre Siberië
Siberië is nu niet direct de eerste plaats waar je aan denkt om te exposeren. Toch is het voor de Hilversumse kunstenares Carla Kleekamp de tweede maal dat ze haar werk toont in de miljoenenstad Krasnoyarsk. Een gesprek met een bevlogen kunstenares die zich inzet voor de Siberische kunst.
Gooi- en Eemlander (2 augustus 2004)
door Margriet van Seumeren
HILVERSUM -"Mijn eerste kennismaking met Siberië was in 1995. Ik vergezelde mijn man die daar voor zaken moest zijn. Ik was vooral nieuwsgierig naar dat verre barre oord in mijn ogen van toen", vertelt Carla Kleekamp over haar eerste verblijf in Krasnoyarsk, de hoofdstad van Siberië. Krasnoyarsk bleek tot haar verrassing een moderne stad te zijn met veel hoogbouw, gelegen aan de rivier de Yenisey, de langste rivier van de wereld.
In Krasnoyarsk ontmoette ze de bekende Siberische kunstenaar Valery Kudrinski. ,,Ik was erg onder de indruk van zijn werk, aquarellen over het imposante Siberische berglandschap, de berkenbossen en het gebied rondom de rivier de Yenisey. Ik beloofde hem dat ik me zou inspannen een expositie van zijn werk in Nederland te organiseren." De Hilversumse kunstenares wist toen nog niet dat het niet bij een keer zou blijven en dat het zou uitgroeien tot een internationale uitwisseling tussen Siberische, Franse, Nederlandse en Duitse kunstenaars. In 1999 werd in Nederland de eerste expositie georganiseerd over Siberië bij Galerie Bianca Landgraaf in Laren en het toenmalige centrum voor beeldende kunst Exedra in Hilversum. Aquarellen van Kudrinski en etsen van Carla Meekamp waren toen te zien.
De goede berichten die Siberië over deze tentoonstelling bereikte, leidde tot een uitnodiging van het ministerie van cultuur van Siberië om in het volgende jaar deel te nemen aan een expositie in het Curikov Museum in Krasnoyarsk. Samen met de Hilversumse kunstenaars Jan Lofvers, Bastiane Tavenier en de fotograaf René Gonkel. Er volgden tentoonstellingen in Frankrijk, Hilversum bij Exedra, Berlijn, Baarn bij Kasteel Groeneveld en nu dan een expositie in het Museum voor Moderne Kunst in Krasnoyarsk.
"Ik voel me zeer vereerd met deze uitnodiging, temeer daar we mogen exposeren op twee plaatsen. In een belangrijk museum in Krasnoyarsk en ook nog eens in een expositieruimte in Jencsejk. De culturele ambassade in Krasnoyarsk vroeg me of ik een groepsexpositie wilde samenstellen. Ik heb verschillende kunstenaars benaderd. Uiteindelijk heeft het geleid tot een internationale tentoonstelling van Franse, Duitse en Nederlandse kunstenaars. Het wordt ook een afwisselende expositie met foto's van de Franse fotografe Annie Sorrel en de Nederlander René Gonkel, schilderijen van de Fransen Jean-Michel Ponsonnet en Eric Dussiot en de Nederlanders Marjan Jaspers en Ellis Dropsie. Ook de Larense keramiste Mieke Pontier doet mee.
0p 8 augustus opent de expositie in Krasnoyarsk, een week later gaat de tentoonstelling in Jencsejk open. Samen met Mieke Pontier reis ik daarna door naar de republieken Tuva en Khakassa om daar contacten te leggen met andere Russische kunstenaars voor een expositie bij Galerie Bianca Landgraaf uit Laren", vervolgt Carla Kleekamp enthousiast. De Siberische expositie heeft geen bepaald thema. Iedere kunstenaar toont dat waar hij of zij op dat moment mee bezig is. Carla Kleekamp laat het werk zien dat zij meeneemt. Haar etsen hebben een eigen handschrift. Onmiskenbaar is de invloed van de Japanse prentkunst. Ze zijn zowel poëtisch, humoristisch als geëngageerd. Haar vele reizen en enorme leeslust hebben geleid tot een schat aan indrukken en gedachten die ze verwerkt in haar grafische bladen die ze bijna altijd voorziet van een tekst. Zo zullen er in Krasnoyarsk etsen te zien zijn geïnspireerd door de Franse schrijver Céline en reizen naar Japan en Afrika. Over een maand zal Carla Kleekamp weer terug zijn van haar avontuurlijke reis naar Siberië, ongetwijfeld met een schat aan nieuwe indrukken, ervaringen en ontmoetingen met Russische kunstenaars.
|