CARLA KLEEKAMP
& MIEKE PONTIER
en Siberische kunstenaars

TABLEAU (november 2006)
Fine Arts Magazine

GALERIE BIANCA LANDGRAAF
ZOMERTUIN 11
(HAMDORFF-COMPLEX) LAREN

Een reis naar Siberië vormde het uitgangspunt van een groepsexpositie onder de titel 'In de ban van Siberië'. De Nederlandse kunstenaressen Carla Kleekamp en Mieke Pontier raakten gefascineerd door Siberië en sloten er vriendschappen met de kunstenaars, die nu in Laren te gast zijn. De pastels van Yuri Afonov hebben de natuur, de mensen en het noorderlicht in Siberië als thema. Subtiele kleuren en een fraai diffuus licht kenmerken zijn werk. Valery Kudrinsky toont in zijn schilderijen liefde' voor de Siberische natuur. In de zomer is de Jenisej, de grootste rivier van de wereld, de inspiratiebron voor zijn stemmingslandschappen. Ook de lyrische landschappen van Sergej Sommer hebben de Siberische natuur als belangrijkste inspiratiebron. Victor Sachivko vindt enerzijds inspiratie in de klassieke oude meesters en uit anderzijds kritiek op de moderne mens die door oorlogen en vervuiling van de wereld een chaos maakt. De Fransman Eric Dussiot, evenals Sachivko architect, raakte gefascineerd door Siberische huizen, het landschap en de rotspartijen. In geabstraheerde vorm spelen deze motieven een hoofdrol in zijn recente schilderijen.

Carla Kleekamp (1937) vervaardigt etsen, aquarellen, collages en tekeningen, waarin ze commentaar op de problemen in Siberië geeft. De mens, die zich steeds verder van de natuur verwijderd heeft, beschouwt zichzelf als maat van alle dingen en maakt een puinhoop van de wereld. Haar ets 'Dark clouds above Khakasia' brengt een duidelijke boodschap. Wat heeft de commercie, onze westerse consumptiemaatschappij, toe te voegen aan een samenleving zoals in Siberië? Krijgen de mensen niet een 'ideaalbeeld' opgedrongen dat zij eigenlijk niet willen en dat de natuur verziekt? Carla Kleekamp brengt deze kritiek wel met de nodige humor.

Mieke Pontier (1945) heeft zich, door veel te experimenteren, ontwikkeld van pure keramiste tot kunstenares in glas en keramiek. In 1988 werd ze uitgenodigd om voor Royal Leerdam unica in glas te ontwerpen. Sindsdien is glas voor haar een belangrijk materiaal dat ze met keramiek combineert. Ze creëert een persoonlijke strakke en sobere beeldtaal, waarbij naast emoties en herinneringen soms een verstilde beweging, elementen uit de natuur of een menselijke gestalte het uitgangspunt vormen.